Ledelseskompetence til drift og forretningsudvikling

Ledelseskompetence til drift og forretningsudvikling - SEGES Projektsitet

Formålet med projektet er at udvikle værktøjer og rådgivningskoncepter, der giver landmanden som virksomhedsleder et bedre fundament til at træffe beslutninger omkring den strategiske, ledelsesmæssige og forretningsmæssige udvikling af bedriften samt den praksisnære drift og arbejdsmiljø.

Projektet er delt op i fem koordinerede arbejdspakker med hvert sit formål:

  • Udvikle metoder og værktøjer, der kan forbedre landmandens evne til at føre strategier ud i livet og skabe et resultat på bundlinjen gennem en strategisk indsats.
  • Udvikle viden og metoder, som øger landmandens evne til bæredygtigt at proces- og produktinnovere, og som øger landbrugets evne til værditilvækst.
  • Afdække og udvikle ledelsesværktøjer, der matcher fremtidens krav til effektiv ledelse.
  • Udvikle metoder til at få arbejdsmiljø og sikkerhed ind i hverdagen.
  • Udvikle praksis og værktøjer til gennemførelse af forandringsledelse på bedrifterne.

Kompleksiteten både i landbrugserhvervet generelt og på den enkelte bedrift er øget. Det er ikke længere nok at være en dygtig håndværker og være dygtig til sit fag. Nye kompetenceområder indenfor strategi, økonomisk ledelse og forretningsudvikling bliver vigtige fokusområder for, at landmanden kan udvikle sin virksomhed og sin forretning og dermed bidrage til at realisere vækstpotentialet i erhvervet. Bedriftens konkurrenceevne skal fremover sikres ved en høj faglig praksisnær indsats indenfor ledelse, strategi, forretningsudvikling og arbejdsmiljø.

Med dette regneark kan du vise et grafisk billede af det GAB som kan være til stede mellem de kompetencer som landmanden besidder og de kompetencer der er behov for at indfri de strategiske mål.
Inspirationsværktøj til dialog med kunden om landbrugets rentabilitet.
Som opsamling på blev der gennemført telefoninterviews omkring de oplevelser og især hvilken værdi de deltagende landmænd og rådgivere, havde oplevet med forløbet. I alt 8 rådgivere og 11 landmænd blev interviewet
Skab et hurtigt og let forståeligt fokus på økonomiske nøgletal i dit strategiarbejde. Der er nu udviklet en rapport som med grafik, historik, sammenligninger og eksempler giver indblik i den enkelte bedrift. Gratis i test for en tidsbegrænset periode.
Nedbryd strategien i konkrete delmål.
Se programudkast for plenummøde 1, som kan tilpasses de deltagende landmænds behov.
Se programudkast for plenummøde 2, som kan tilpasses de deltagende landmænds behov.
Projektet vil analysere og udvikle de 4 relevante ekstra moduler, som konsulenten kan aktivere i de situationer, hvor der er behov for en ekstra indsats overfor landmanden
Ny inspiration til omverdensanalyse giver et bredt input til strategianalysefasen. Er din forretningsmodel holdbar på den lange bane? Skal du fokusere på din kerneforretning? Valgene er mange og vigtige.
Formålet har været at give landmænd inspiration til, hvordan de kan udvikle en strategisk retning for deres landbrug, udmønte en overordnet strategi og implementering af denne. Vi har vi alt haft omkring 120 landmænd
De udviklede strategiværktøjer er testet ved bl.a. 5 landmænd i samarbejde med Centrovice. Evalueringen af de forskellige værktøj som er anvendt er beskrevet i denne rapport
De udviklede strategiværktøjer er testet ved bl.a. 5 landmænd i samarbejde med Landbo Thy. Evalueringen af de forskellige værktøj som er anvendt er beskrevet i denne rapport
For at skabe fremgang skal du som virksomhedsleder skabe et overblik over, hvordan du undgår spild i dine forretningsprocesser. Det kan et fokus på procesinnovation hjælpe dig med.
Den strategiske intention består af virksomheden mission, værdier, vision og virksomhedens strategiske mål. I følgende Power Point finder du eksempler og en skabelon til formuleringen af den strategiske intention.
Flere og flere landmænd må tage deres ledelsesrolle op til revision. For når antallet af medarbejdere vokser, og virksomhedens arbejdsopgaver øges, skal ledelsesstrukturen ændres, hvis virksomheden fortsat skal fungere optimalt.
Nyt værktøj til visionsafdækning giver ejerne et fælles billede af virksomhedens udvikling de næste 5-7 år. Samtidig sikrer processen en forventningsafstemning mellem ejerne og giver dem en forståelse for hinandens argumenter.
Når visionen er på plads, og de strategiske mål ligger fast, skal strategien omsættes til konkrete handlinger. Her støder landmanden ofte panden mod en mur. Få indspil til, hvordan du som rådgiver hjælper ham videre.
Ved at fastlægge strategien for din virksomhed får du en klar sammenhæng mellem din daglige ledelse og dine langsigtede mål. Det giver dig forudsætningerne for at være en god virksomhedsleder.
Ca. 10 forskellige erfagrupper besøgte SEGES og fik en god strategisk diskussion
Dette værktøj bruges til at afdække hvilke interessenter der er relevante for virksomheden.
Interessentanalysen kan også bruges som en intern analyse, hvor de interne interessenter som ægtefælle, medarbejdere mv. afdækkes.
Interviewguiden bruges som en spørgeramme når virksomhedens interessenter skal interviewes.
Kreditvurderingsmodellen er testet ved flere rådgivningsvirksomheder og dette notat samler deres tilbagemeldinger.
Optimering, vækst og ledelse er dé tre områder, som landmanden bruger mest tid på ved deres strategiarbejde. Det peger en undersøgelse på, som SEGES står bag.
Skabelon.
Meget forenklet kan man tale om fem medarbejdertyper i landbruget: livsstilsbonden, den resultatorienterede og den opgavefokuserede medarbejder, ligevægtsmedarbejderen og arbejdstageren. De er alle forskellige og motiveres derfor på forskellige måder.
Podcast med Kristoffer Kappel, mælkeproducent
En god strategi kræver, at du tilrettelægger et individuelt forløb til den enkelte kunde og tilpasser strategiprocessen til ham eller hende. I værktøjskassen finder du inspiration, artikler og værktøjer til arbejdet med din kundes strategi.
Hvis virksomhedens strategiske retning skal være klar, skal ejerne have en fælles vision.
Projektets læring gennem deltagelse på en række af de 10 strategiforløb
PESTEL-analysen er en systematisk tilgang til at analysere politiske-, økonomiske-, sociokulturelle-, miljømæssige- og lovgivningsforhold.
Landmanden skal have tid til refleksion i løbet af et strategiforløb. Han skal have mulighed for at overveje, hvordan omverdenen påvirker hans virksomhed. Samtidig skal han kritisk vurdere sin virksomheds status quo og sin egen rolle som leder.
PowerPoint-præsentation oplæg for Sydbank den 9. maj 2017
1/5 Oplæg Dalum Landbrugsskole
En god strategi klæder dig på til at blive en dygtigere virksomhedsleder. Artikel bragt i Agro - fagblad indenfor Mark.
Visionen er på plads, og dine strategiske mål ligger fast. Nu gælder det at omsætte strategien til konkrete handlinger. Det betyder, at handlingsplanerne skal formuleres, ledelsesindsatserne skal sættes i gang, og der skal løbende følges op.
Hvilket fokus skal strategien udvikles efter – nye forretningsområder eller optimering af eksisterende?
SWOT-analysen bruges til at kortlægge virksomhedens interne styrker og svagheder, samt de eksterne muligheder og trusler.
Når der er overensstemmelse mellem de kompetencer, landmanden har, og de kompetencer han har behov for, skaber han det bedst mulige fundament for hans virksomheds udvikling.
TOWS-matricen bruges til at identificere de tre vigtigste strategiske tiltag.
Skab overblik over handlingsplanerne for delmålene der er udarbejdet i bølgemodellen.
Skal du i gang med et strategiforløb, eller overvejer du, om det kunne være noget for dig? Så er her nogle overvejelser, du kan gøre dig, inden du kaster dig ud i et strategiforløb.
Afsætning gennem andelsselskab eller gårdbutik?
Få sat strøm til din erfagruppes strategi-diskussioner. Hold erfagruppe-møde på SEGES i februar eller marts 2017 og book tre eksperter fra SEGES til en spændende workshop om strategi. Mødelokalet er jeres hele dagen.
Visionsafdækning værktøjet bruges til at igangsætte en dialog, der skal afdække hvilken retning virksomhedsejeren ser for sin virksomhed.
Landmandens visionstanker kan afdækkes via prioriteringsøvelsen.
Hvis strategiarbejdet skal lykkes, skal forløbet tilpasses både personen og situationen. Med stor erfaring og en overordnet screening ud fra nedenstående områder får du et godt udgangspunkt.
Notat indeholdende definition og afgrænsning af Forretningsudvikling i landbruget - endelig version
Med en Dynamisk Strategi fastlægger du strategien for din virksomhed og får en klar sammenhæng mellem din daglige ledelse og dine langsigtede mål.
Har din landmandskunde fået en fantastisk forretningsidé? Eller vil han optimere sin nuværende forretning? Uanset hvad finder du her værktøjerne til at hjælpe ham med at komme fra A til Z, fra idé til produkt eller fra potentiale til optimeringsgevinst.
Brug det rette netværk, når du forretningsudvikler, og kom hurtigere i mål med at virkeliggøre din ide. Få her et bud på, hvordan du vælger det rigtige netværk til lige præcis dit projekt.
Du har fået verdens bedste forretningsidé eller indset, hvordan samarbejdet mellem dine medarbejdere kan blive endnu bedre. Nu starter dit arbejde med at finde ud af, om din idé holder.
Oplæg ved netværksgrupper om strategi, forretningsudvikling og ledelse
Oplæg ved Landbonord for 2 netværksgrupper om strategi og forretningsudvikling
Oplæg for en netværksgruppe der besøgte SEGES den 27. april. Oplægget kredsede om de opnåede resultater i projektet
Oplæg sammen med Anne-Sophie Gamborg om forretningsudvikling og hvordan landmanden griber det an
Før du arbejder videre med din forretningsidé, bør du afdække de potentialer og udfordringer, din bedrift står overfor, så du sikrer, at din idé hænger sammen med strategien for din virksomhed. Det gør du bedst ved hjælp af et dynamisk strategiforløb.
Praksisser og værktøjer, når der skal skabes innovation og forretningsudvikling i primærlandbruget.
Dit valg af netværk. Brug værktøjet ”Refleksionsliste - Netværk og beskyttelse af idé” til at inde ud af hvilke netværk du kan have glæde af når du skal udvikle din forretning.
Ønsker du selv at få gang i et netværk med forretningsudvikling som formål? Få et bud på en model for, hvordan du sætter netværket i spil på den bedst mulige måde.
Se den samlede video om Bo's erfaringer medforretnigsudvikling. Samt fire små videoklip der sætter spot på forretnigsudvikling og brug af netværk, generationsskifte, afsætning
Notat om praksis og procesbeskrivelse for udviklingsdialoger efter sidste afprøvning
Diagnosemodellen som rådgivnings- og analyseværktøj med spørgsmål
30/5 diagnosemodellens 6 elementer som inspiration til analyse af organisationen præsenteret hos SAGRO
Metode til at træne landmænd til at gennemføre udviklingsdialoger med hinanden. Afholdt i Gefion den 19. januar 2017. Program, PowerPoint og drejebog for dagen
9/6 møde med LandboSyd præsentation af dialogværktøjet udviklingsdialoger med GROW og dialoghjul samt anvendelsesmuligheder
Eksempel på drejebog for proces for erfa-gruppe om ledelsesstrategi og rekruttering
Strukturudviklingen og større kompleksitet på den enkelte bedrift stiller øgede krav til landmandens ledelse. Han skal være skarp på forretningsstrategien og samtidig være bevidst om, hvordan han bedst understøtter strategien med sin ledelse.
4/5 Ledelsesværktøjerne diagnosemodel kurs, koordinering, commitment, medarbejderafklaring og virksomhedens livscyklus er præsenteret med forskellige anvendelsesmuligheder ved Landbo Limfjord
I en rådgivningsproces på en svinebedrift er ledelsesværktøjerne for effektive ledelsesformer afprøvet i et rådgivningsforløb over 3 møder
Ledelsesværktøjer til strategisk ledelse og dialog om anvendelsesmuligheder og effekter
Præsentation af Kurs, Koordinering og Commitment til udvikling af strategisk ledelse på bedriften
Arbejdsmiljøledelse med forbedringstavle og tavelmagneter
Afsluttende rapport der samler op på afprøvningerner fra fase 2 og 3 i arbejdsmiljøledelse.
Denne artikel vil give en introduktion til hvordan feltarbejde kan være med til at skabe en forandring, den vil give et overblik over hvorfor det er så svært at ændre vaner og rutiner på bedrifterne.
Dagens rådgivere skal ikke kun være fagligt dygtige men i høj grad også besidde en høj EQ – det vil sige evnen til at skabe tillid og vise passion.
Som rådgiver er det afgørende at have det rigtige udgangspunkt for at kunne give en god rådgivning. Derfor er det vigtigt at kunne stille de rigtige spørgsmål, så du får svar på det, du spørger om, og ikke svar på hvordan det burde være.
Tillæg til effekrapport fra 2016. Erfaringer og effektrer ved gennemførelsen af forandringsledelse i landbruget.
Rådgivermappe/drejebog udleveret til rådgiverne i forbindelse med afprøvning af værktøjer på testbedrifterne
Brochure med SEGES' nye værktøjer inden for strategi, ledelse og forretningsudvikling til at hjælpe ham videre
Case med fokus på synergi mellem strategi, ledelse og forretningsudvikling præsenteret på Kvægkongres 2017.
Case med fokus på synergi mellem strategi, ledelse og forretningsudvikling og opsamling præsenteret på fælles temadag den 24. april 2017
24. april 2017 - værktøjer fra projektets 5 arbejdspakker blev prænsenteret for rådgivere der fremdadrettet skal kunne rådgive landmand omkring strategi, ledelse og forretningsudvkling.

© 2021 - SEGES Projektsitet